Lezing zorgt voor wederzijds begrip

playing

Leef je ook eens in, in de wereld van een autist!

Een specialist aan het woord over autisme. Frans Coolen van Into Autisme gaf op 3 november 2015 een lezing ‘Inzicht in autisme’. De bijeenkomst, georganiseerd door het CJG, werd druk bezocht.

Frans Coolen nam de toehoorders op een heldere en eenvoudige manier mee in de wereld van het autisme. Vele praktijkvoorbeelden die gedurende de avond passeerden, maakten helder waar autisten in de praktijk tegenaan lopen. Eén ervan: een Tom-Tom geeft bij file aan dat je te laat gaat komen. Een boodschap die niemand prettig zal vinden maar voor iemand met autisme kan dit voor grote problemen zorgen. Hij/zij moet op dat moment het tijdschema dat in het hoofd zit, veranderen. Het lukt dan niet (goed) te beredeneren dat de file relatief snel kan oplossen of dat er via een alternatieve route de mogelijkheid is om toch nog op tijd te komen. En dat kan zorgen voor extra druk.

Verder werd duidelijk dat ‘de autist’ niet bestaat. Het Autisme Spectrum Stoornis (ASS) manifesteert zich bij iedereen anders. Opvoeding, leeftijd en zelfbeeld spelen allemaal een rol, maar ook de ernst van de stoornis. Iedereen is bovendien uniek en gaat er anders mee om. Het probleem is niet alleen dat autisten zich niet in anderen kunnen inleven, maar dat niet-autisten zich vaker niet in autisten kunnen inleven.

Deze lezing heeft op een boeiende manier bijgedragen aan het vergroten van het wederzijdse begrip!

Hulp nodig of vragen?